Glutamin är en aminosyra som du kan köpa på Snorbilligt.se och som finns i muskler, men den kan också produceras från andra aminosyror och kan sedan hittas i hela kroppen. Denna aminosyra, bland andra funktioner, är ansvarig för att främja och upprätthålla hypertrofi, förbättra idrottarens prestanda och återhämtning efter fysisk träning.

Efter intensiv fysisk träning minskar glutaminnivåerna vanligtvis, och tillskott av denna aminosyra kan rekommenderas. Glutamintillskott görs vanligtvis av kroppsbyggande idrottare i syfte att upprätthålla muskler och förebygga infektioner, särskilt under tävlingsperioden.

Glutamin kan hittas i kosttillskott i form av en fri aminosyra, som kallas L-glutamin från Snorbilligt, eller i form av en peptid, i vilken glutamin är bunden till andra aminosyror, glutaminpeptiden är nästan 70% mer absorberas än L-glutamin. Dessutom kan denna aminosyra hittas i olika livsmedel, såsom kött, fisk och ägg. Se vilka livsmedel som är rika på glutamin.
Glutamin: vad det är, vad det är för och hur man tar
Vad är det för

Förutom att främja muskeltillväxt, förhindra mager massförlust, förbättra prestanda och träningsprestanda och muskelåterhämtning har glutamin andra fördelar som:

Förbättrar tarmens funktion, eftersom det är ett viktigt näringsämne för reparation; Förbättrar minne och koncentration, eftersom det är en viktig signalsubstans i hjärnan; Hjälper till att behandla diarré genom att balansera slemproduktion, vilket resulterar i friska tarmrörelser; Förbättrar ämnesomsättningen och cellavgiftning; Begränsa socker och alkohol cravings; Hjälper till att bekämpa cancer; Förbättrar symptom på diabetes; Balanserar syra-basbalansen under acidos tillstånd; Främjar kroppen avgiftning av kväve och ammoniak; Hjälper i syntesen av nukleotider, eftersom det är en kväveprekursor; Det stärker immunsystemet genom att reglera immunsvaret hos IgA, vilket är en viktig antikropp vid angrepp av virus och bakterier.

Glutamintillskott rekommenderas också för personer som återhämtar sig från skador, brännskador, cancerbehandling eller operationer, eftersom det hjälper till att påskynda läkning och förhindra infektioner.